Miért jobb döntés használtan laptopot venni, mint újonnan?

Ma már gyakorlatilag nincs olyan ember a társadalmunkban, akinek ne lenne szüksége valamilyen számítógépre. Bár az intelligens eszközök széles választéka egyre nagyobb teret hódít, nehéz lenne tagadni, hogy számítógépek nélkül egyszerűen nem tudnánk elvégezni a munkánk nagy részét. De miért? Mivel a legösszetettebb feladatokat, mint például egy házi feladat megoldása, egy dokumentum szerkesztése vagy egy komolyabb kalkulációs szoftver használata, csak számítógéppel lehet elvégezni.

Tényleg kevesebb ideig működik jól egy használtan vásárolt laptop?

Sok emberben már a legelső kérdések között fogalmazódik meg az alábbi: tényleg kevesebb ideig működik egy használt laptop? Ha igen, mennyivel? Hiszen, az egy dolog, hogy a számítógép, amit megveszünk, olcsóbb: ha mondjuk 2 hónap után elromlik és teljesen használhatatlanná válik, akkor nem sokra mentünk az egésszel. De tényleg így van ez?

A használt számítógép minősége mindig a kereskedőtől vagy az online áruháztól függ. Persze lehet, hogy vannak, akik hajlamosak a másikat átverni, de nem hihetjük, hogy a legtöbb kereskedő ezt teszi. Mindenki tudja, hogy a visszajelzések és az elégedett ügyfelek visszatérése hozzák a sikeres vállalkozást. Ezért a használt laptop kereskedők is arra törekszenek, hogy kiváló minőséget kínáljanak, általában megfizethető áron. A mai piacon pedig nagyon jó garanciális feltételekkel vásárolhatsz használt laptopot. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy az esetek legalább 97% -ában évekig tudjuk majd használni a vásárolt gépet.

Mennyit használták a megvásárolt laptopot előtte?

A webáruház mindig feltünteti az adott termék mellett, hogy mennyit használták a gépet előtte, valamint azt is fel szokták, hogy melyik alkatrész mennyire használódott el. Vannak olyan laptopok, illetve notebookok, melyeket akár sok éven keresztül használtak korábban, és vannak olyanok, melyeket mindössze pár napig. Egy többet használt laptop általában rövidebb ideig fog működni, de az sem jó, ha csupán pár napot használták a gépet előtte.

Valóban rosszabbak a használt laptopok?

Egy használt laptop semmivel nem rosszabb választás, mint egy újonnan vásárolt. Ennek az az oka, hogy a gépeket rendszerint komoly vizsgálatoknak vetik alá, így elenyészően kicsi az esélye annak, hogy a megvásárolt számítógépünk tönkre fog menni. Ráadásul komoly garanciális feltételeket is nyújt a legtöbb kereskedő. Éppen ezért a használt laptop vásárlás – a minőség megtartása mellett – gyakorlatilag teljesen kockázatmentes.

Igaz, hogy sok tartozékkal is vásárolhatsz laptopot?

Nem csupán a vadonatúj laptopok láthatók el kiegészítőkkel. A használt gépeket is kérhetjük ugyanúgy bővített RAM-mal, vagy erősebb processzorral. A gépek összeállítása teljes mértékben a megrendelő igényeinek megfelelően történik. Így, kijelenthető, hogy pontosan azt a gépet fogjuk megkapni, melyet megálmodtunk – még akkor is, ha alapból nem azokkal a funkciókkal volt kiegészítve.

Hány hónapig kaphatunk garanciát?

Ez az Te választott üzletedtől függ. A legjobb kiskereskedők akár 1-2 év garanciát is vállalnak számítógépeikre, míg vannak olyan online áruházak, amelyek csak 2-3 hét garanciát nyújtanak. A nagyon jó minőséget kínáló kereskedők biztosak abban, hogy nem fogják megkárosítani a vásárlóikat, és hosszabb garanciát adnak.

Melyek a legismertebb laptop márkák?

Ma már sokféle márka létezik; Ugyanez vonatkozik a laptopokra is. Talán nem mindenki tudja könnyen megkülönböztetni őket, ezért ezt a rövid listát itt szerettük volna közzétenni.

Fujitsu laptop. A Fujitsu vállalat már 1935-ben létrejött, habár eleinte természetesen nem laptopokat árultak. A 2000-es évek elején már az élbolyban jártak számítógép gyártás terén.

Dell laptop. A Dell laptopokat 1984-ben kezdték el gyártani, a texasi egyetem egyik hallgatója olyan számítógépeket kezdett el árulni, melyek IBM kompatibilisek voltak. A vállalkozása remekül bejött, a Dell nevet ma már mindenki ismeri.

HP notebook. A HP (Hewlett-Packard) hihetetlenül jól ismert nemcsak a laptopok, hanem a nyomtatók gyártásában is. Ma a világ legnagyobb informatikai vállalata. Kezdetben fő profiljukat nem a laptopok gyártása adta, de ma igazán híresek erről.

Ajánló: nézzük meg a Lenovo T540P modellt. Kiváló minőség és garancia egy az egyben. 

Melyiket válasszuk?

Az, hogy mi alapján érdemes választani, sok tényező függvénye. Milyen teljesítményre lenne szükségünk? Mennyire fontos a masszivitás? Mennyire használt számítógépre lenne szükségünk? Ezek mind-mind nagyon fontos szempontok és tényezők, amiket igenis szem előtt kell tartanunk. Aranyszabály: ne spóroljunk az árakon. Hiszen, a megvásárolt laptopot éveken keresztül használni fogjuk nap mint nap, és rengeteg időnkbe fog kerülni, ha egy lassabb gépet veszünk.

Végszó

Laptopot választani soha nem volt egyszerű. Az ár, minőség, ár-érték arány mind-mind olyan szempontok, melyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ne feledjük: sok más piaccal ellenben a laptop vásárláskor kevés kockázattal kell szembenéznünk, amennyiben körültekintőek vagyunk. Ne féljünk hát belevágni!

Kommentek
  1. Én